Kako deluje maska FFP2?

Ali poznate razliko med različnimi vrstami mask na trgu?

Maske za zaščito dihal pomagajo zaščititi naše dihalne poti pred prodiranjem škodljivih mikroorganizmov in delcev.

Maska FFP oznake ščiti naše dihalne organe pred dimom, prahom, aerosoli in mikroorganizmi in nam tako zagotavlja učinkovito zaščito pred okužbo s COVID-19. Njegova zaščitna funkcija je v Evropi standardizirana po standardu EN 149. Izdelek mora imeti tudi ustrezno potrdilo, ki potrjuje, da je opravil preizkuse varnosti, učinkovitosti in kakovosti.

PODLAGA ZAŠČITE JE DOBER FILTER

Maska je lahko izdelana iz različnih filtrirnih materialov, ki jim je skupno eno: lahko zajamejo zadostno količino škodljivih delcev iz zraka. Zato je učinkovit filter najpomembnejši del maske.

V naslednjem videu je vizualno razložen princip delovanja te vrste maske. Čeprav se nanaša natančno na N95, je mehanizem popolnoma enak za FFP2: delci so ujeti v vlaknu, katera deluje na princip paukove mreže. Dodatna in pomembna lastnost, ki jo imajo so elektrostatični filtri, ki delujejo kot magnet in privabljajo delce, ki bi sicer lahko ušli.

RAZREDI MASK V SKLADU Z NJIHOVO UČINKOVITOSTJO

Maske za zaščito dihal se izdelujejo v treh filtracijskih razredih: FFP1, FFP2 in FFP3, medtem ko okrajšava FFP sama izhaja iz angleškega izraza "Filtering Face Piece". 

Pred nakupom morate vedeti, za kaj bo maska natančno uporabljena (torej pred čim bi nas mogla posebej zaščititi). Izredno je pomembno, da vsaka oseba ustrezno prilagoditi svojo izbiro maske. Če se želite zaščititi pred COVID-19, izberite maske razreda COVID-19, FFP3 ali FFP2 (upoštevajte, da lahko le nekatere maske tega razreda filtrirajo delce v velikosti koronavirusa). Če delate v prašnem okolju in želite le zaščititi dihala od delcev prahu, bo maska razreda FFP1 opravila dovolj zaščite. 

 

Maska FFP1

Te maske ščitijo pred večjimi prašnimi delci in aerosoli, zato se na primer uporabljajo v gradbeništvu, vendar nas ne bodo zaščitile pred COVID-19! Maske, da pridobijo kategorijo razreda FFP1 morajo ujeti vsaj 80% delcev v zraku.

Maska FFP2

Maske ščitijo pred najfinejšimi prahom in aerosolnimi delci. Makse razreda FFP2 lahko filtrirajo do 0,11 µm delcev (velikost delcev koronavirusa COVID-19) ter zagotavljajo učinkovito zaščito pred virusom. Maske razreda FFP2 morajo zajemati vsaj 94% delcev v zraku, da pridobijo ta naziv. 

 

Maska COVID-19 (v skladu s predpisom PPE-R / 02.075, različica 2)

Te maske so izdelane samo za zaščito pred COVID-19 v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije. Za to specifično uporabo je nazivni zaščitni faktor, ki ga zagotavljajo te polmaske filtra, enak nazivnemu zaščitnemu faktorju FFP2, opredeljenemu v EN 149: 2001 + A1: 2009.

PPE-R / 02.075 različica 2 je preskusna shema za samofiltrirne maske, ki temelji na standardu EN 149, v katerem je uporabljenih več oddelkov standarda EN 149: 2001 + A1: 2009, vključno s preskusom penetracije filtra z vodnim pršilom natrijevega klorida (NaCl). Maske, ki ustrezajo tej specifikaciji, so v skladu z zdravstvenimi in varnostnimi zahtevami Uredbe (EU) 2016/425.

Maske GOOD MASK COVID-19 spadajo v to skupino in zagotavljajo zelo učinkovito zaščito pred koronavirusi.

Glede na rezultate testov, ki jih je opravil AITEX, je povprečna učinkovitost filtracije naše maske 98% (povprečna penetracija pri 120 mg natrijevega klorida 3,5 min: 1,9%)

Potrjeni so v skladu s standardom EN 149: 2001 + A1: 2009, ki ga je pooblaščen organ 0161 (AITEX) spremenil v RfU PPE-R / 02.075. 

Maska FFP3 

Služi kot najučinkovitejša zaščita pred bakterijami, virusi (s tem tudi pred novo vrsto koronavirusa), sporami plesni in strupenimi drobnimi delci. Maske razreda FFP3 zajamejo vsaj 99% delcev v zraku, njihova glavna pomanjkljivost pa je nizka zračnost, ki otežuje dihanje in lahko povzroči težko dihanje pri daljši uporabi.


Komentarji (0)

Zaenkrat še ni nobenega mnenja


Ime
Komentar